Vanaf heden gewijzigde openingstijden

's avonds en zaterdagochtend geopend

Kwaliteitsregister tandartsen
Tandenplus.nl

Last van ontstoken tandvlees?

Plaque is een hardnekkig, moeilijk zichtbaar, kleverig laagje dat zich voortdurend in de mond vormt. Het bestaat voor het grootste deel uit bacteriën. Op den duur wordt plaque hard en ontwikkelt het zich tot tandsteen. Gezond tandvlees is roze van kleur, ligt strak om de tandhals en bloedt niet.

  Plaque
     

Hoe ontstaat tandvleesontsteking?
Tandvleesontsteking ontstaat wanneer plaque de kans krijgt langs de rand van het tandvlees en vooral tussen de tanden en kiezen te gaan zitten. De bacteriën in de plaque produceren afvalstoffen die het tandvlees irriteren en een ontsteking veroorzaken. Dit heet gingivitis = ontsteking van het tandvlees. Gingivitis is vrij eenvoudig te genezen aangezien het het bot niet aantast.
De foto toont een kies met het bot eromheen. Links is het tandvlees gezond, rechts is het tandvlees ontstoken. Tussen de rand van het tandvlees en de aanhechting van het tandvlees aan de tand bevindt zich een ruimte: de tandvleespocket. Hier gaat snel plaque zitten.

  Plaque
     

Op de bijbehorende foto is duidelijk hoe gezond en ontstoken tandvlees eruit ziet in de mond

Wanneer de ontsteking van het tandvlees zich verder uitbreidt naar het bot, heet dit parodontitis. Het tandvlees laat los van de tanden en kiezen. Een vieze smaak of slechte adem kan duiden op parodontitis. Parodontitis geeft zelden pijnklachten, waardoor het lang onopgemerkt blijven.

 

 

     
Beginnende parodontitis
Plaque en tandsteen bevinden zich nu ook onder het tandvlees. Door de ontsteking is het kaakbot gedeeltelijk verloren gegaan. De tandvleespocket, hier gemeten met een speciaal instrument, is verdiept en ontstoken. 

 

 

parodontitis

     
Gevorderde parodontitis
De ruimte tussen tand en tandvlees wordt steeds groter. De tanden en kiezen kunnen gaan loszitten en het tandvlees trekt beduidend terug. De wortels van de tanden komen gedeeltelijk bloot te liggen. De ontsteking kan zover doorgaan, dat kaakbot verloren gaat. Als veel kaakbot verloren gaat, kunnen de tanden en eruit vallen doordat ze hun houvast verliezen. 
 

parodontitis

     
Hoe herken je zelf tandvleesontsteking?
De ontsteking verloopt heel langzaam en doet vaak geen pijn. Tekenen van ontsteking kunnen zijn:

  • het tandvlees bloedt bij het tandenpoetsen of bij het eten van hard voedsel
  • het tandvlees bloedt bij het reinigen tussen de tanden
  • het tandvlees is gevoelig bij het tandenpoetsen en bij het reinigen tussen de tanden
  • het tandvlees trekt terug
  • tanden en of kiezen gaan losstaan
  • last van een vieze smaak of een slechte adem.
Bij herkenning van deze symptomen, is het van belang de tandarts of mondhygiënist te raadplegen zodat de ontsteking zo snel mogelijk een halt kan worden toegeroepen. Bot dat eenmaal weg is, komt immers niet meer terug en u loopt daardoor het risico tanden en kiezen te verliezen.